kettingsteek Kashmir

Kettingsteek

Geschiedenis van de kettingsteek.

Onze luxe sierkussens zijn handgemaakt in de kettingsteek. De kettingsteek is een borduursteek, die lijkt op een keten of ketting. De steken zijn lussen, die aan elkaar vastzitten. De steek kan zowel voor een enkel lijnvormig element gebruikt worden, als voor vlakvullingen. Soms wordt een losse kettingsteek gebruikt, bijvoorbeeld als klein bloemblaadje, of een veertje op een vleugel.

De kettingsteek zou een van de oudste borduursteken zijn.  Er bestaat nog oud Chinese borduurwerk in zijde met de kettingsteek, die dateert uit de Periode van de Strijdende Staten tussen de vijfde en de derde eeuw vóór Christus.

De kettingsteek was oorspronkelijk de eerste steek die bij naaimachines gebruikt wordt. Er is namelijk maar een draad voor nodig. De steek rafelt echter gemakkelijk uit als de draad ergens in het stiksel gebroken is. Daarom werd de steek al gauw vervangen door het locken, waarbij echter met een onderdraad en een bovendraad gewerkt wordt. (Bron: Wikipedia)

Luxe sierkussens en tapijten gemaakt in de kettingsteek bij Lailasboutique.

De mooie luxe sierkussens en tapijten die wij verkopen zijn allemaal met de hand gemaakt volgens de kettingsteek techniek. Deze techniek wordt al eeuwen bedreven in Kashmir in Noord-India, waar Farooq Major oorspronkelijk vandaan komt. In deze streek vind je de echte ambachtslieden, de techniek wordt overgebracht van vader op zoon, soms al eeuwenlang. De kettingsteek techniek wordt ook gebruikt voor het maken van hele kostbare cashmere sjaals, men maakt dan geen gebruik van een haaknaald maar van hele fijne draad en naald. In een wereld waarin echt handwerk steeds zeldzamer wordt willen wij graag ons steentje bijdragen om deze mooie techniek te behouden en de makers te steunen door hun producten zoals de luxe sierkussens en tapijten te verkopen. Wij betalen een eerlijke prijs aan de makers van deze mooie producten. Hier kun je op youtube een filmpje bekijken over hoe ze gemaakt worden.

Duurzame luxe sierkussens en tapijten

Farooq Major gaat minimaal 1 x per jaar naar Kashmir om weer nieuwe kussens te laten maken met de mooiste afbeelding, ook veel luxe sierkussens en tapijten geïnspireerd op beroemde schilders zoals Pablo Picasso, Vincent van Gogh en vele andere. Lailasboutique verkoopt handgemaakte luxe sierkussen en tapijten gemaakt van pure wol of kunstzijde (viscose) op een stevige canvas ondergrond. De luxe sierkussens worden duurzaam gemaakt en heel slijtvast. En je kunt ze ook nog wassen in wasmachine op de wolwas of fijne was mocht er toch een ongelukje gebeuren.

Wil jij ook zo’n mooi luxe sierkussen in je woonkamer of in je slaapkamer kijk dan rustig rond en voeg de kussens of tapijten toe aan je wishlist zodat je ze later nog evn rustig kunt bekijken.

De luxe sierkussens en tapijten van Lailasboutique zijn zo mooi dat ze ook ideaal zijn om te gebruiken als wandkleed, met of zonder lijst.

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons, via de mail of telefonisch (0643707717 – Petra Major)

Bekijk hier alle producten die met de kettingsteek techniek handgemaakt zijn. Of shop hieronder per categorie.