Hoe worden onze kussens en tapijten gemaakt?

Hier laat ik jullie precies zien hoe de mooie kussens en tapijten uit Kashmir helemaal met de hand worden gemaakt. Van begin tot einde…

Farooq Major komt oorspronkelijk uit Kashmir, India, dat kun je lezen in ons verhaal. Toen ik voor het eerst in Kashmir kwam in 1991 was ik eigenlijk gelijk al verliefd op deze mooie kussens, gordijnstoffen en tapijten. Kashmir is al jaren een conflictgebied waardoor de inwoners van Kashmir het op economisch gebied niet makkelijk hebben. In de winter, als er vaak veel sneeuw ligt en de enige weg naar Kashmir regelmatig afgesloten is vanwege lawinegevaar en aardverschuivingen worden de meeste kussens gemaakt. Er kan dan niet op het land gewerkt worden en heeft men alle tijd om in huiselijke kring deze prachtige kussens te maken. Als een kussen uitverkocht is zal het zomers dan ook langer duren voordat je bestelling klaar is dan in de winter.

TekenaarHet begint uiteraard allemaal bij het ontwerp van het kussen. De tekenaar maakt met een electrisch pennetje miniscule gaatjes volgens het ontwerp in een stuk plastic. Dit ontwerp kan dan keer op keer gebruikt worden. Je hoeft ieder ontwerp dus maar 1 x te maken. Heb je zelf een mooi ontwerp waar je een kussen van wilt maken dan is dit ook mogelijk bij ons. Je betaalt dan uiteraard wel extra voor het maken van het patroon.

Vervolgens wordt een een lang stuk katoen op de grond gelegd en daar leggen ze het plastic patroon op. Dan vegen ze er met inkt overheen zodat het door de gaatjes op het katoen wordt gedrukt.

 

transformerenHet hele stuk katoen wordt zo bedrukt waarna het naar de mannen (of vrouwen) gaat en zij haken het dan als het ware volgens het patroon in. Deze vakmensen beoefenen deze kunst al hun hele leven en veel mensen geloven in eerste instantie niet dat het allemaal handwerk zo netjes wordt het gedaan. Pas als je de achterkant van het kussen bekijkt zie je dat het wel degelijk handwerk is. Bij machinale steken zijn alle steken precies even groot. De kussens die wij verkopen van wol kunnen overigens niet machinaal gemaakt worden omdat de wollen draad dan zou breken. Er wordt in Kashmir al honderden jaren volgens deze techniek prachtige kussens, tapijten en gordijnstoffen gemaakt. Deze techniek heet de chain stitch techniek.

 

Hieronder een kort filmpje van het hele proces.

 

Bekijk hier alle producten die met de kettingsteek techniek handgemaakt zijn. Of shop hieronder per categorie.